Historie Brouwerij

Via via hoorde ik over een brouwcursus die in het najaar van 2011 aangeboden werd door het Twents Bierbrouwersgilde. Door het volgen hiervan heb ik zeer veel opgestoken over het brouwproces, de apparatuur en vooral over het proeven en het onder woorden brengen van smaakervaringen. Ik ben lid van het gilde gebleven en op de maandelijkse clubavonden worden ervaringen uitgewisseld en bieren geproefd. Door de cursus heb ik ook ervaren brouwers leren kennen als de cursusleiders Leo Nijhuis en Hans Saris, alsmede mijn mentor Eddy Bruning. Ik heb veel van hen opgestoken.

In het voorjaar van 2011 ben ik zelf begonnen met het thuis brouwen van mijn eerste biertje, een lentebok. Dat smaakte naar meer. Er werd de benodigde apparatuur aangeschaft, waaronder een Speidel Braumeister, om 20 liter bier te kunnen brouwen en inmiddels zijn er verschillende soorten bieren gemaakt, zoals Koningsbier en Needse Oude.

In carnavalstijd staat Neede als Vlearmoesdorp op de kaart. En er is ook een Vlearmoesplein, Vlearmoesbus, … Hoog tijd dus voor een Vlearmoesbrouwerij met Vlearmoesbieren.